3 - Gastronomie op steeds hoger niveau

Met een restaurant met 2 Michelinsterren en zes restaurants met 1 Michelinster is het departement Vendée sinds enkele jaren een nieuwe gastronomische bestemming.

Alexandre Couillon zwaait de scepter bij La Marine

Alexandre Couillon

Op Noirmoutier blijft het restaurant La Marine met zijn chef Alexandre Couillon in de gastronomische sterrenhemel schitteren... Een welverdiende beloning. Begin 2013 kreeg het restaurant een tweede ster in de Michelingids®. En nog meer goed nieuws: in oktober van hetzelfde jaar werd Alexandre verblijd met vijf toque in de Gault et Millau-gids.
In een hedendaags zwart-witinterieur, tegenover de vissershaven L'Herbaudière, zet de chef zich in om de gasten te verrassen met creatieve recepten die, met het grootste respect voor de aard van het product, nauwkeurig worden uitgevoerd... Niets ontgaat zijn echtgenote Céline, die met dezelfde perfectie toezicht houdt op de bediening in de zaal.
Naast La Marine bevindt zich het tweede restaurant van de chef: La Table d'Elise. In een eenvoudig interieur met houten tafels, roodgeverfde balken en voorwerpen uit de zeewereld aan de muren biedt Alexandre een bistronomische keuken met streng geselecteerde kwaliteitsseizoensproducten van het terroir.
 

Thierry Drapeau, createur van geneugten

Thierry Drapeau

Een primeur in de Vendée: het restaurant van Thierry Drapeau, dat in de idyllische omgeving van het Logis de la Chabotterie in Saint-Sulpice-le-Verdon is gevestigd, heeft een plek veroverd in de prestigieuze Relais et Châteaux-gids van 2014.
Een mooie beloning voor deze chef met 1 Michelinster, die een keuken biedt met smaken uit alle Franse regio's die hij tijdens zijn loopbaan heeft bezocht. Zijn verfijnde en pure keuken is rijk aan emotie en gevoel. Ook hecht hij veel belang aan de opmaak van de borden.
Thierry Drapeau is constant op zoek naar atypische gerechten met producten uit de Vendée, zoals de Vendéese truffel, die hij bewerkt met met beenmerg gegratineerde navets bouton d'or (soort meirapen), en de brioche van bladerdeeg met fleur de sel van de Salines van Les Sables-d'Olonne. Op de menukaart staan de zeeoren uit Bouin met witte boonerwten uit de Vendée, de Vendéese Gros gris-slakken van Saint-Paul-en-Pareds en het zachtgekookt eitje van Les Brouzils.
 

Sébastien Bonavita, een ster in de baai van Cayola

Sébastien BonavitaIn het restaurant Le Cayola (1 ster in de Michelingids) in Le Château-d'Olonne nodigt chef Sébastien Bonavita u uit om zijn creatieve en verfijnde keuken met subtiele smaak‑ en kleurcombinaties te ontdekken. Het restaurant biedt een buitengewoon uitzicht op de baai van Cayola: een plek waar zee en gastronomie elkaar ontmoeten.

 

 

Nicolas Coutand, restaurant Les Genêts in Brem sur Mer

Photo-Chef-LES-GENETSNicolas Coutand, 1 ster in de Michelin-gids, die al van jongs af gepassioneerd is door gastronomie, maakte  zijn debuut in prestigieuze restaurants. In 2009 werd hij chef-kok van Les Remparts in Mirepoix. Na een aantal geslaagde ervaringen besloten Amélie en Nicolas Coutand om terug te gaan naar de basis en nodigen u uit om hun fijne restaurant te ontdekken. Les Genêts bevindt zich in een voormalig herenhuis met Engelse tuin. Nicolas is voorstander van verse lokale producten en zeevruchten, hij geniet van werken en iets te verwezenlijken. Op het programma: een bistronomische keuken voor de lunch en een gastronomische keuken voor het diner. De chef werd eind 2014 aangeduid als "jeune talent" door Gault et Millau en gerangschikt als twee couverts in de Michelin-gids 2015.
 

Anthony Lumet, Le Pousse-Pied in La Tranche sur mer

Anthony LumetAnthony Lumet is nog maar 27 jaar oud en heeft in 2018 al zijn eerste Michelinster behaald. De chef-kok leerde de kneepjes van het vak in La Marine in Noirmoutier, vooraleer hij zijn eigen restaurant Le Pousse-Pied in La Tranche sur Mer opende. Hij kiest bewust voor een beperkte kaart met verse producten uit de zee.

 


 

Xavier Giraudet, restaurant La Robe in Montaigu

restaurant la RobeHet gastronomische restaurant La Robe biedt een verfijnde keuken op 30 minuten van Puy du Fou en Roche sur Yon. In een nette en eigentijdse inrichting nodigt Chef Xavier Coutand u uit om te genieten van een keuken die zowel traditioneel als creatief is, altijd in overeenstemming met de tijd. Het menu verandert dagelijks voor het plezier van de gasten. Op 9 februari 2017 ontving chef-kok Xavier Coutand een Michelin-ster.


 

Jean-Marc Pérochon, een ster in Brétignolles-sur-Mer

Jean-Marc Pérochon

Het restaurant Jean Marc Pérochon aan de wilde kust van Brétignolles-sur-Mer heeft in 2014 een eerste ster in de Rode Michelin®-gids gekregen. De talentvolle chef Jean-Marc Pérochon is afkomstig uit de streek en staat bekend als een hartstochtelijk ambassadeur van de Vendée. Op de menukaart biedt de chef onder meer de oesters uit de kweekvijver van La Sauzaie, streekgarnalen, het 100 dagen oude gevogelte uit Challans, op volle zee gehengelde zeebaarzen van de visafslag van Saint-Gilles-Croix-de-Vie en een hazelnootcrumble met kamok (koffielikeur uit de Vendée). Achter het fornuis staat chef Jean-Marc Pérochon, een man die veel gereisd heeft, van Duitsland tot de Caraïben en van de Provence tot de Verenigde Staten. Op de eilanden heeft hij smaken ontdekt en uitgesproken indrukken mee teruggebracht: "Ik heb de geuren gememoriseerd, exotische smaken ontdekt, zoals gember, vanille, mango...".
 

>> Restaurants met gastronomische gerechten weergeven​