1 - Het GR8: volg de wandelroute langs de kust van de Vendée

Langs de kust kunt u zich wagen aan het rood-wittraject dat van het noorden tot het zuiden van het departement langs de oceaan loopt: het nationale Grande Randonnée-pad GR8 met 221 km wandelroute voor een dag of een heel verblijf.

Op het GR8 langs de kust van de Vendée kunt u wandelen en het douanepad van Bouin in het noorden tot de baai van L'Aiguillon-sur-Mer in het zuiden ontdekken. Op deze route vindt u een mozaïek van zeer verschillende landschappen: visgebieden en moerasland, duinen en wouden, een rotsachtige kust en oneindige fijnzandstranden... Een traject vol verrassingen met uitzonderlijke uitzichten en mooie lokale ontmoetingen.

  • Moeilijkheidsgraad: niet moeilijk
  • Soort parcours: wandelreis
  • GR8-bewegwijzering: wit-rood

Van Bouin tot La Barre-de-Monts... 28 km in het hart van het Marais Breton van de Vendée

Beauvoir sur Mer

Stelt u zich oneindige weilanden voor zover het oog reikt, waar kanalen en verbindingskanaaltjes lopen en een kuststreek met traditionele haventjes en visgebieden die een en al oesterteelt zijn... Natuurliefhebbers zullen blij verrast zijn met de talrijke vogelsoorten in dit befaamde avifaunagebied. U komt eerst bij de schilderachtige haven Port du Bec met zijn kleurrijke bootjes en zet later uw rugzak in La Barre-de-Monts neer.

 


Van Saint-Jean-de-Monts tot Saint-Gilles-Croix-de-Vie... 23 km om het kliffengebied Corniche Vendéenne te ontdekken

La Corniche vendéenne

U volgt een route die rijk is aan zeedennengeur en gezonde oceaanlucht boordevol jodium: u loopt door een zeedennen‑ en steeneikenwoud en ontdekt vervolgens het dorp Sion. Daarna volgt u op het kliffengebied Corniche Vendéenne een 3 km lange weg langs de granietkust tussen de oceaan en de villa's uit de belle epoque om bij Saint-Gilles-Croix-de-Vie aan te komen. Het kliffengebied is geklasseerd als uitzonderlijk natuurgebied. Tussen de onregelmatige kliffen liggen meerdere natuurschatten verscholen die u al wandelend zult ontdekken.
's Avonds is het de moeite waard om nog even in Saint-Gilles-Croix-de-Vie te blijven rondlopen. U kunt langs de kades van de haven tot de pier slenteren en genieten van de sfeer van dit vissersdorp...


Van Brem-sur-Mer tot Les Sables-d'Olonne... 31 km langs de Lichtkust

Ile Penotte - Les Sables d'Olonne

Tijdens deze etappe loopt het pad afwisselend door moerasland, duinen, woud en rotsachtige kust. Als u het wandelrondje van de zoutpannen volgt, kunt u even stoppen bij het vogelobservatorium. Onder begeleiding kunt u met verrekijkers onder meer blauwe reigers, steltkluten en kluten bewonderen. Het uitzicht is prachtig. Vervolgens loopt u door La Chaume, een charmant vissersdorpje met kleurrijke huizen en smalle straatjes, voordat u in Les Sables-d'Olonne aankomt. Als u het zeefront oploopt, kunt u in de beroemde wijk L'Ile Penotte gaan slenteren en de met schelpjes versierde huizen bewonderen.