3 - Een wandeltocht door het zuiden van de Vendée en het wallenlandschap

Als u het achterland ingaat, kunt u het andere gezicht van het departement ontdekken: het wallenlandschap. Vanaf het Mont des Alouettes ziet u een landschap dat rijk is aan valleitjes, beekjes en kronkelende rivieren. Iets zuidelijker ligt het Marais Poitevin met een doolhof van kanalen met aan beide zijden afgeknotte essen. Wandel ook in het bosmassief van Mervent-Vouvant.

Wandelen in de Vendée

La vallée de l'YonLe Bocage neemt bijna tweederde van het oppervlakte van de provincie in beslag. Tijdens uw wandeling in het wallenlandschap van de Vendée zult u een verscheidenheid aan onverwachte landschappen ontdekken: bezienswaardigheden in het midden van bossen(het bos van Aizenay, Grasla, Chaize le Vicomte...), meren, rivieren (Vie, Yon, Jaunay, Boulogne, Lay, Maine...). Langs onverharde wegen kunt u de fauna, flora en de typische habitat van de Vendée bewonderen.

Van Pouzauges tot Montaigu bevindt de Haut Bocage zich op de oude schol van het Armoricaans massief, een landschap bezaaid met granieten rotsen en golvingen dat samenkomt in de Mont Mercure (290 m). De rivier Sèvre Nantaise, in het oosten en noorden, vormt een schilderachtige vallei die aan de aangrenzende departementen grenst. Vanaf de heuvels kan men zien dat de Haut Bocage gemarkeerd wordt door een heg die grens aan de weilanden en omgeploegde landen, en ziet er bedrieglijk als een bos uit. De regio Chantonnay, verder naar het zuiden, heeft een minder uitgesproken reliëf.

Aan de hand van thematische wandelroutes zoals Chouettes balades en Rando croquis kunnen families het wallenlandschap op een andere manier ontdekken.

U moet ook een bezoek aan de tuin van de Vendée brengen.

Wandelen tussen vlakte en moerassen

rando marais poitevinHet Marais Poitevin is een van de grootste moeraslanden in Frankrijk. Het strekt zich uit van de baai van Aiguillon tot in de vlakte in het oosten en is de thuisbasis van een opmerkelijke flora en fauna.

Het "natte" moeras bestaat uit kanalen, sloten en stroompjes, en wordt meestal bedekt met kroos zoals een groen tapijt, vandaar de naam "Het groene Venetië", en wordt omzoomd door velden en essen.

Het "droge" moeras bestaat uit landbouwland, omgeven door kanalen en sloten om het moeras droog te houden en men vindt er zeer weinig bomen.
 

Wandelen van de vlakte naar het bos

rando merventTussen de reliëfs van het wallenlandschap in het noorden en het Marais Poitevin in het zuiden vinden we de Vendeese vlakte tussen Luçon en Fontenay Le Comte. In deze regio met kalksteenrijke bodems vinden we veel graangewassen, met hier en daar kleine dorpjes. Deze regio herbergt een opmerkelijk natuurlijk erfgoed: het bos van Mervent-Vouvant. Dit bos - dat door de rivieren Mère en La Vendée wordt doorkruist, is 5.000 ha. groot. Het bos neemt talrijke vormen aan: steile hellingen, beken en rivieren, valleien en meren, eeuwenoude eiken en een gevarieerde en dichte vegetatie, ideaal dus om te wandelen.

De wandelingen zijn doorspekt met rijke ontdekkingen: overblijfselen van een watermolen langs het water, een voormalig mijnwerkersdorp in Faymoreau, het charmante dorp Vouvant met zijn middeleeuwse erfgoed  en de legendarische twee dorpen die geklasseerd zijn als "Petite Cité de Caractère de Vendée".