Ervaringen

helene noesmoen

Hélène Noesmoen, drievoudig wereldkampioen windsurfen

Hoe is dit uw passie geworden?
"Voor mij persoonlijk is dit vooral een passie van de hele familie! Ik kreeg de smaak te pakken door verschillende sporten te doen. Ik woon al heel mijn leven aan de zee, ben afkomstig uit een familie die leeft op het ritme van de zee en watersport, en begon eerst te windsurfen. Men kan gerust stellen dat ik met een surfplank ben geboren. Ik begon te zeilen in Sables d'Olonne, via de sportschool en Sports Nautiques Sablais, eerst in een Optimist en vervolgen begon ik te windsurfen. Toen ik studeerde moest ik zelfs een schema opstellen zodat ik nog steeds kon gaan surfen. In de Vendée draait sport rond de zee en ondanks de weersomstandigheden, die in de winter zeer uitdagend kunnen zijn, is er altijd wel activiteit."

Welke titels hebt u al kunnen behalen?
"Ik ben drievoudig wereldkampioen windsurfen! Ik werd voor het eerst wereldkampioen in 2007, in de categorie voor junioren (tot 17 jaar). En kon deze titel het volgende jaar verdedigen, nog steeds in de categorie voor junioren. Toen ontdekte ik de Olympische plank: de "RSX" en het internationale circuit voor senioren.  Een paar maanden voor de Olympische Spelen in Londen behaalde ik op het WK 2012 de 15e plaats in de categorie voor senioren en de titel Wereldkampioen in de categorie voor jongeren (onder de 21 jaar). Momenteel ben ik mij aan het voorbereiden op de Olympische Spelen in 2016 en 2020".

Welke plaats zou u bezoekers van de Vendée die willen windsurfen aanraden?
"Er zijn veel plaatsen om te surfen in de Vendée. Het beste is om verschillende stranden uit te proberen om het strand met de beste windrichting te kiezen op basis van de weersomstandigheden! Er is voor elk wat wils, zowel voor beginners als gevorderden! Als men aan watersport doet, moet men weten hoe men het beste van het weer kan profiteren: genieten van de mooie golven die we aan onze kust vinden, om te surfen bij weinig wind, of van onze prachtige stranden om samen met de familie van de zon te genieten.

Simon, 26 ans, moniteur de surf  aux Sables d'Olonne

Simon, 26 jaar, surftrainer in Les Sables-d'Olonne

Simon vertelt ons over zijn favoriete surfspots in de Vendée.

Mijn vriendin en ik hebben allebei beroepen die met de zee te maken hebben. Zij is badmeester en ik ben surftrainer... en 's zomers vinden we het leuk om, na een dag werken, samen sessies te gaan doen op de spots waar de golven gemakkelijk opkomen, zoals op het strand La Terrière in La Tranche-sur-Mer. Maar als er geen golven zijn, kiezen we voor stand up peddelen om met zijn tweeën de oceaan te verkennen.

Caroline Angibaud

Caroline Angibaud, de koningin van het stand up peddelen in de Vendée

De wereldkampioene Wave-ski Caroline begon haar sportloopbaan op een surfplank. Vandaag de dag is ze ook kampioene stand up peddelen.

Caroline vertelt dat ze geheel per toeval met stand up peddelen begon: "Ik was er niet echt goed in," zegt Caroline. "De plank was te groot en te zwaar... Ik was onhandig." Maar Caroline zette door. In oktober 2011 nam ze deel aan een wedstrijd in Californië. Het lukte haar om de wave te nemen en ze werd tweede na de beste ter wereld in deze sporttak. In 2013 werd ze Frans kampioene stand up peddelen voor dames en eerste op het circuit van de Coupe de France. Voor de wereldbeker: eerste in Abu Dabi, derde in Huntington Beach en tweede in La Torche en vierde van het wereldkampioenschap. In 2014 werd Caroline eerste bij de Coupe de France SUP in Lacanau en ook eerste bij het Franse kampioenschap Stand Up Race op het strand Mane Gwen in Plouharnel. 2015 lijkt ook een overwinningsjaar te worden voor onze kampioene met een eerste plaats bij de SUP World Tour in februari in Hawaii.

Waarom is de Vendée bijzonder geschikt voor stand up peddelen (SUP)?
Voor Caroline is de Vendée bijzonder geschikt voor het beoefenen van SUP. "We hebben hier verschillende soorten golven, windrichtingen en liggingen. Hier vind je altijd wel een schuilplek. We hebben niet vaak de perfecte wave, maar het is zeer technisch," legt zij uit. Overigens is de watersportschool Octosup in Olonne-sur-Mer in deze sporttak gespecialiseerd.