De prehistorie in de Vendée

 • Les alignements du Bois Fourgon à La Guignardière

  De menhirrijen uit het Fourgonbos in La Guignardière

 • La Ciste des Cous à Bazoges en Pareds

  La Ciste des Cous in Bazoges-en-Pareds

 • La Ciste des Cous à Bazoges en Pareds

  La Ciste des Cous in Bazoges-en-Pareds

 • Dolmen de Salvatole au Bernard

  Dolmen van Salvatole in Le Bernard

 • Dolmen de la Frébouchère au Bernard

  Dolmen van La Frébouchère in Le Bernard

Over de hele streek verspreid zijn er talrijke prehistorische sites uit de jonge steentijd ofwel het neolithicum. Deze sites, die bestaan uit stenen structuren van monumentale omvang, megalieten genaamd, hadden een zeer specifieke rol. Maar de overblijfselen die we vandaag de dag ontdekken, zijn heel bescheiden structuren ten opzichte van de reusachtige monumenten van weleer.

De meeste dolmens en menhirs zijn in de streek Talmond te vinden. In Avrillé bevindt zich de menhir van het Kamp van Caesar, ook wel de koning onder de menhirs genoemd, die 8,70 meter hoog is en waarvan 7 meter boven de grond uitsteekt. Dit is de hoogste menhir van de Vendée en een van de hoogste van Frankrijk. In Avrillé bevinden zich eveneens - in het park Le Château des Aventuriers - de menhirrijen uit het Fourgonbos die uit drie rijen menhirs en grafheuvels met elk 4 of 5 stenen bestaan. Vlakbij, in Saint-Hilaire-la-Forêt, staat de dolmen van La Sulette en in het plaatsje Le Bernard staan de dolmen van La Frébouchère en de cairn van Le Pey-de-Fontaine.

In het zuiden van de Vendée zijn het megalietencomplex Les Cous in Bazoges-en-Pareds (twee dolmens, twee afgesleten grafheuvels en een menhir) en Le Champ Durand (een immense begraafplaats met een omheining met een diameter van 250 meter) in Nieul-sur-l'Autise opmerkelijke overblijfselen die zeker de moeite waard zijn.

Wat u niet mag missen:

De Cairn in Saint-Hilaire-la-Forêt, een waar prehistorisch museum waar over 3 hectare de gebruiken en leefgewoontes van onze voorvaderen zijn gereconstrueerd: steenhouwen, menhirs optrekken, vuur maken en een bezoek aan een karakteristieke woning die gebouwd is met hout, leem en riet.

In Les Lucs-sur-Boulogne kunt u, in het Historial van de Vendée, op zoek gaan naar de jagers van de jonge steentijd in een grote zaal die specifiek aan dit tijdperk is gewijd.