Karakteristieke stads en dorpsgezichten

 • Apremont

  Apremont

 • Nieul sur l'Autise

  De abdij Saint Vincent in Nieul-sur-l'Autise

 • Faymoreau

  De kapel van Faymoreau

 • Foussais Payré

  Foussais-Payré

 • Foussais Payré

  Foussais-Payré

 • Mallièvre

  Mallièvre

 • Mouchamps

  Mouchamps

 • Petites Cités de Caractère de Vendée

  De karakteristieke stads‑ en dorpsgezichten van de Vendée

 • Vouvant

  De Mélusinetoren in Vouvant

 • Vouvant

  De kerk van Vouvant

Het keurmerk Karakteristieke stads‑ en dorpsgezichten wordt toegekend aan dorpjes en stadjes met een uitzonderlijk architectuur‑ en landschapserfgoed. Apremont op enkele kilometers van de kuststreek, Mallièvre, Mouchamps en Pouzauges in het wallenlandschap en Vouvant, Faymoreau, Foussais-Payré en Nieul-sur-l'Autise in het zuiden van de Vendée geven de verscheidenheid van de Vendée weer.

Op een twintigtal kilometer van de kuststreek ligt Apremont verscholen in de groene natuur. Het landschap waar de kleine kustrivier La Vie loopt, wordt gekenmerkt door een steil reliëf. De twee torens van het renaissancekasteel staan vol trots in het hart van het plaatsje. De erfgoedontdekkingsroute leidt u door smalle straatjes naar het washuis, de Gallo-Romeinse brug, woningen en huizen alsook de in de 20e eeuw gebouwde kerk en de omloop die boven het plaatsje uittorenen.

Het dorp Mallièvre, dat op een rotsachtige klif gebouwd is, steekt boven de snelle en kolkende waterstroom van de Sèvre Nantaise uit. Als u de bocht om bent of een fraaie stenen brug oversteekt, wordt u overvallen door de betoverende charme: hier zijn de overblijfselen van een middeleeuws kasteel, de hoge herenhuizen en de op graniet gebouwde huizen; daar de hoge muren van droogsteen, de karakteristieke straatjes en de bloemrijke rotstuinen... In dit voormalige weversdorp is de weefactiviteit, waaraan het dorp zijn welvaart te danken heeft, nog steeds levendig.

Het kleine plaatsje Mouchamps, in het hart van het wallenlandschap van de Vendée, prijkt op een rotsachtige klif en steekt boven de rivier Le Petit Lay uit. De kerk, die als kapel van de burcht diende, getuigt van de oude middeleeuwse site waar een vesting stond. Bij verschillende huizen tussen de 19e-eeuwse herenhuizen in zijn nog onderdelen in renaissancestijl te zien. In Colombier, de bakermat van de familie Clemenceau, ligt Georges Benjamin Clemenceau, bijgenaamd 'Le Tigre', sinds 1929 naast zijn vader begraven.

Het middeleeuwse plaatsje Vouvant wordt door omwallingen omringd en ligt verscholen in een lus van een rivier. Dit schilderachtige stadje is rijk aan legendes zoals het verhaal van de oude slottoren die, naar het schijnt, in één nacht door de fee Melusina is gebouwd. De kerk is als historisch monument geklasseerd en heeft een opmerkelijke poort met zuiltjes, waarboven prachtige gebeeldhouwde bogen uitsteken. In de straatjes ademen de huizen in verschillende stijlen de aangename sfeer van dit plaatsje uit, vlak bij het staatswoud Vouvant-Mervent.

Op een dag in 1827 ontstond, vlak bij het stadje Faymoreau, een mijnwerkersdorp te midden van het prachtige bosrijke landschap. 130 jaar lang vond er intensieve mijnbouw plaats. Tegenwoordig roept de stortplaats van de mijn talrijke herinneringen op: de mijnwerkerswijken met rijen gevels, de volkstuintjes en visserspontons aan de oevers van de vijver. In de voormalige mijnwerkerskapel zijn de hedendaagse glas-in-loodramen van Carmelo Zagari een eerbetoon aan de anonieme mijnwerker. Het museum is gevestigd in de voormalige slaapzaal van de glasblazers en toont het glorierijke industriële verleden van het mijnbekken van Faymoreau.

Aan de rand van het woud van Mervent en aan de oevers van de rivier Vendée ligt het dorp Foussais-Payré met talrijke overblijfselen van twee gouden architecturale tijdperken. De romaanse kerk die tussen 1050 en 1100 werd opgetrokken, vertoont de sporen van de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen. Bij de apsis is de priorij, die heden als gemeentehuis dienstdoet en die gekenmerkt wordt door prachtige schoorstenen en een houten trap uit de 17e eeuw. Uit de renaissancetijd zijn prachtige gebouwen overgebleven: het huis François Laurent (1552), de herberg Sainte-Catherine, die eigendom was van François Viète (1540-1603), en de Hallen die in de 16e eeuw zijn gebouwd. Als u het stadje Payré-sur-Vendée binnenkomt, ziet u de voormalige kalkovens die nog getuigen van de industriële activiteit in de 19e eeuw.

De koninklijke abdij in Nieul-sur-l'Autise werd in 1067 door de leenheer van Vouvant gesticht en bracht de geest van de beschaving in de streek Bas-Poitou. Tegenwoordig vormt de abdij van Aliénor een uitzonderlijk voorbeeld van de monastieke architectuur met de rondboog van de gevel, de kapittelzaal en de enige intact gebleven romaanse kloostergang in West-Frankrijk. Vlakbij vindt u het neolithische kamp Le Champ Durand die een steentje bijdraagt aan de herinnering van het lokale verleden en de watermolen langs de rivier Autise.