Van de middeleeuwen tot de renaissance

 • Le château d'Apremont

  Het kasteel van Apremont

 • L'Abbaye Saint Vincent à Nieul sur l'Autise

  De abdij van Aliénor in Nieul-sur-l'Autise

 • Le château de Saint Mesmin

  Het kasteel van Saint Mesmin

 • Le château de Terre-Neuve à Fontenay le Comte

  Het kasteel van Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte

 • Le château de Tiffauges

  Het kasteel van Gilles de Rais in Tiffauges

 • Le donjon et les jardins de Bazoges en Pareds

  De slottoren en de tuinen van Bazoges-en-Pareds

In de middeleeuwen kende de streek Bas-Poitu ingrijpende veranderingen op het gebied van ruimtelijke ordening en woningbouw. Om tegenstand te bieden aan de invasies werden er veel omwallingen en burchten gebouwd om de bevolking te beschermen. In dit verband floreerden ook talrijke abdijen, priorijen en parochiekerken, zowel vanwege de vroege kerstening van de streek Poitu alsook omdat deze streek een van de vele wegen naar Santiago de Compostela telt. In de 15e en 16e eeuw ontstond er een latente concurrentie tussen de renaissancebeschaving en de kerk terwijl de streek Poitou zich voor het calvinisme openstelde.

Wat u absoluut moet zien:

>> De priorij van Grammont in Saint-Prouant, die omstreeks 1200 op initiatief van Richard Leeuwenhart werd gesticht en een van de best bewaard gebleven priorijen van Frankrijk is.
>> De abdij van Le Marais in Maillezais, een voormalige vesting-kathedraal die in 1003 op het eiland Le Golfe des Pictons werd gebouwd.
>> De abdij van Aliénor in Nieul-sur-l'Autise, die in 1068 werd gesticht en dankzij de Franse koningin Eleonora van Aquitanië een koninklijke abdij werd.
>> De kathedraal Notre Dame de l'Assomption in Luçon, die als historisch monument is geklasseerd. Richelieu was de beroemdste bisschop van Luçon en deze stad is nog altijd de zetel van het aartsbisdom van de Vendée.
>> Het kasteel van Talmont in Talmont-Saint-Hilaire, een als historisch monument geklasseerde 11e-eeuwse vesting die terug naar de middeleeuwen voert.
>> Het kasteel van Gilles de Rais in Tiffauges en de wonderbaarlijke collectie middeleeuwse oorlogsmachines in werking, een unicum in Europa.
>> Het kasteel van Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte, die in 1580 werd gebouwd en als historisch monument is geklasseerd.
>> De slottoren en tuin van Bazoges-en-Pareds uit de 14e eeuw.
>> Het kasteel van Saint Mesmin in Saint-André-sur-Sèvre, een middeleeuwse vesting uit de 14e eeuw waar talrijke culturele activiteiten plaatsvinden.
>> Het als monument geklasseerde feodale kasteel van Sigournais uit de 15e eeuw.
>> Het kasteel van La Grève in Saint-Martin-des-Noyers uit de 12e eeuw.
>> Het kasteel van Les Essarts.
>> Het kasteel van Pouzauges, dat gebouwd is op een heuvel die boven het hoge wallenlandschap van de Vendée uitsteekt en dat een van de oudste en best bewaarde stenen slottorens van Poitou is.
>> Het Oude Kasteel van het eiland Ile d'Yeu.
>> Het kasteel van Apremont, waarvan de twee huidige prachtige torens emblematisch zijn voor het renaissancekasteel dat in de 16e eeuw op de plaats van de middeleeuwse vesting werd gebouwd.
>> De Mélusinetoren in Vouvant, een wachttoren van het oude kasteel van Les Lusignan uit 1242.
>> Het renaissancekasteel van de Puy du Fou in Les Epesses uit de 15e eeuw dat het belangrijkste decor vormt voor de avondvoorstelling Cinéscénie van de Puy du Fou.

Wist u dit? ?

Fontenay-le-Comte, die door Frans I de "bruisende fontein van de schone geesten" werd genoemd, heeft het keurmerk Stad van Kunst en Geschiedenis gekregen. In dit mooie plaatsje bezocht Rabelais een kring van geletterden en kunstenaars en werd hij ontvankelijk voor het humanisme. Een echte aanrader zijn onder meer de fontein Les Quatre Tias, de overblijfselen van de middeleeuwse vesting, het plein Place Belliard en de kerk Notre Dame.