De Vendée en de Tour, een lange geschiedenis

 • TDF16_photo_13

  ©A.S.O./BEARDY MCBEARD

 • Thomas Voeckler

  ©A.S.O./B. BADE

7 & 8 juli 2018

Grand Départ
van de Tour de France
in de Vendée

TDF_CompositeGD2

Als historische wielrennersregio krijgt de Vendée de eer om voor de zesde keer een Grand Départ van de Tour de France te ontvangen.

Een lange geschiedenis die vele jaren teruggaat

De wegen van de Vendée en van de Pays de la Loire kwamen reeds voor in het traject van de eerste Tour de France in 1903, in de voorlaatste etappe van Bordeaux naar Nantes. Deze streek kan dus bogen op een lange wielergeschiedenis, die vele jaren teruggaat in de tijd. Er bestond reeds een sterke relatie tussen de Vendée en de Tour, bij het ontstaan ervan. Dat was lang vóór de Grands Départs regelmatig georganiseerd werden in de Vendée, vanaf de jaren '90. Al snel werden er bijna rituele afspraken gemaakt tussen de sprinters van de jaren '20 langs de kant van Les Sables d'Olonne, waar de gebroeders Pélissier, Leducq en Frantz in de Cité van de Vendée Globe reeds topprestaties neerzetten. De renners zullen de wegen van de Pays de la Loire 4 dagen lang kunnen verkennen, er grenzen verleggen en een tijdrit betwisten in Cholet, om de sequentie te beëindigen met het vertrek vanuit La Baule. Heel de regio is doordrongen van dezelfde zin voor overwinning en avontuur die eigen is aan kampioenen.

Het startschot van de Tour de France werd al 5 keer gegeven in ons departement! Dat dit in 2018 opnieuw het geval is, maakt ons uitermate trots. Deze streek kan dus bogen op een lange wielergeschiedenis, die vele jaren teruggaat in de tijd:

 • 1934: La Roche-sur-Yon. Antonin Magne op weg naar zijn tweede overwinning in de Tour.
   
 • 1975: Saint-Jean-de-Monts. Eddy Merckx, als wereldkampioen, laat zich hier gelden in een tijdrit
   
 • 1976: Het startschot wordt gegeven in Saint-Jean-de-Monts.
   
 • 1979: Jean-René Bernaudeau, afkomstig van Saint-Maurice-le-Girard in de Vendée. 5de in het algemeen klassement en witte trui voor beste jongere.
   
 • 1993, daarna 1999: De Grand Départ vindt plaats in Le Puy du Fou®.
   
 • 2005: De Grand Départ vindt plaats in Fromentine.
   
 • 2011: De Grand Départ vindt plaats in Le Passage du Gois (eiland Noirmoutier). Thomas Voeckler, voor wie de Vendée een tweede vaderland is, en die in 2004 tien dagen in het geel reed, herhaalt deze prestatie in 2011, en behaalt de 4de plaats in het algemeen klassement. In 2012 wint hij het bergklassement in de Tour de France en wint hij 2 etappes (na telkens 1 in 2009 en 2010).

   

De data om te onthouden van de Tour 2018 in de Vendée:

Retour à la liste