Opmerkelijke natuurgebieden

 • Les 5 pineaux à Saint Hilaire de Riez

  De 5 Pineaux in Saint-Hilaire-de-Riez

 • La Pointe d'Arçay à La Faute sur Mer

  De landpunt van Arçay in La Faute-sur-Mer

 • La forêt de Monts

  Het woud van Monts

 • La pointe du Payré à Jard ur Mer

  De landpunt van Le Payré in Jard-sur-Mer

 • L'estuaire du Payré à Talmont Saint Hilaire

  Het estuarium van Le Payré en het strand van Le Veillon in Talmont-Saint-Hilaire

 • La Vallée de l'Yon au Tablier

  De Yonvallei in Le Tablier / Het Marais Poitevin

 • Le Marais poitevin

  Het Marais poitevin 

 • Le Massif forestier de Mervent Vouvant

  Het bosmassief van Mervent-Vouvant

 • Port de la Guittière à Talmont Saint Hilaire

  De haven La Guittière in Talmont-Saint-Hilaire

Ontdek een ongerept natuurerfgoed.

Een tiental kilometers ten zuiden van Les Sables-d'Olonne, bij Talmont-Saint-Hilaire, ligt het estuarium van Le Payré. Deze trechtermonding wordt tegen de oceaan beschermd door de kliffen van de landpunt van Le Payré en de duin van Le Veillon, waardoor er een bijzondere flora en fauna behouden is gebleven. Als u op de rivier Le Payré stroomopwaarts vaart, ontdekt u het 800 ha grote moerasland en de karakteristieke oesterhaven van La Guittière. U kunt even uitrusten op het prachtige strand van Le Veillon, met een duin van bijna 1 km lang en kliffen tegen een schitterende bosrijke achtergrond. Vergeet niet uw picknick mee te nemen. In de schaduw van de zeedennen en steeneiken staan er tafels voor u klaar.

In het zuiden van de Vendée ligt, op het grondgebied van de gemeenten La Tranche-sur-Mer en La Faute-sur-Mer, het nationaal natuurreservaat La Casse de la Belle Henriette dat zich over vrijwel 340 hectare uitstrekt. In de lagune, die als stopplaats voor trekvogels fungeert, schuilt een uitzonderlijk natuurerfgoed met vrijwel 360 plantensoorten.

Het natuurreservaat de landpunt van Arçay is een schiereiland met aan de ene zijde de rivier Le Lay en aan de andere zijde de Atlantische Oceaan. Het reservaat is niet opengesteld voor publiek, maar in juli en augustus kunt u er de uitzonderlijke flora en fauna ontdekken tijdens de gratis rondleidingen met gids die door het Office Nationale des Fôrets worden georganiseerd. Voor reserveringen en informatie kunt u terecht bij het toerismebureau.

Bij de onregelmatige kliffen van het Corniche Vendéenne zijn tussen Saint-Hilaire-de-Riez en Saint-Gilles-Croix-de-Vie uitzonderlijke kreken te vinden alsook een prachtig uitzicht op de oceaan voor onder meer wandelaars en fietsers. Laat u verrassen door de Vijf Pineaux en het Duivelshol in Saint-Hilaire-de-Riez en de Helleput in Château-d'Olonne...

Bij Le Tablier kunt u, aan de oevers van de Yon die door het granietgebied van Rocheréault loopt, een verkoelende pauze houden langs de verschillende paden in een unieke groene natuuromgeving. Tijdens uw tocht ontdekt u de lagergelegen voormalige spinnerij...

Over 5.000 hectare strekt het grootste bosgebied van de Vendée zich uit, het woud van Mervent-Vouvant, waar de rivieren La Mère en La Vendée stromen. Het steile rotsachtige reliëf is rijk aan een dichte en gevarieerde vegetatie en ideaal voor paardrij-, wandel- en fietstochten.

Het Marais Poitevin strekt zich uit over 112.000 hectare kanalen en natuur die in elkaar overlopen. Er kunnen drie zones worden onderscheiden: de kuststreek, het drooggelegde moerasland en het natte moerasland dat ook bekendstaat als het 'Groene Venetië'.

De meest uitzonderlijke staatswouden in de Vendée zijn: het woud van Le Pays de Monts (2.000 hectare), Olonne-sur-Mer (1200 hectare) en Longeville-sur-Mer (1225 hectare). Tot halverwege de 19e eeuw lag er slechts een strandwal langs de kust. Om de dorpen tegen de verzandingsrisico's tijdens hevige stormen te beschermen, werd in 1810 per keizerlijk decreet besloten om zeedennen te planten. Omstreeks 1850 werden de eerste zaadjes geplant. Veel later kwamen er andere boomsoorten, zoals steeneiken, om deze bossen aan te vullen.