Natuur en landschappen

Het departement Vendée heeft een onvermoede verscheidenheid aan landschappen met de eilanden Ile d'Yeu en Noirmoutier, twee juweeltjes van de Vendéese kust, het moerasland Marais Breton vlak voor de eilanden, de fijnzandstranden, de befaamde badplaatsen, het wallenlandschap van de Vendée en zijn rijke geschiedenis alsook het moerasland Marais Poitevin...

Het eiland Ile d'Yeu

Met familie of vrienden kunt u de mooiste landschappen van het eiland ontdekken. Ontdek de charme van de als natuurgebied geklasseerde wilde kust met de steile rotsen waarboven het vervaarlijk uitziende oude kasteel van het eiland Ile d'Yeu uittorent. Met het kustpad, waarvan het GR-classificatieproces gaande is, en het binnenwegennet, is het eiland de ideale plek voor trektochten. U kunt naar wens een van de routes met bewegwijzering volgen of in alle vrijheid genieten van de tocht.

Het eiland Noirmoutier

Het eiland Noirmoutier, waarvan de bijnaam mimosa-eiland luidt, is dankzij zijn uitzonderlijk microklimaat een paradijselijke badplaats voor natuurliefhebbers: blauw getinte zoutpannen op één derde van het eiland, duinen met warm opwaaiend zand en het onderhout waar het heerlijk naar steeneiken, aardbeibomen en zeedennen geurt... In het Bois de la Chaise liggen de grote villa's verscholen die kenmerkend zijn voor Noirmoutier en aan de belle époque en het zeebaden herinneren. Hier op de zandkreken, tegenover het vasteland, zijn toerisme en classic yachting uitgevonden.

Zee en stranden

Houdt u van fijn zand en van de wilde kust? Dan zal de kuststreek van de Vendée met 250 km beschermde kust, waarvan 140 km strand, al uw wensen vervullen. Het zeewater bij de badplaatsen, dat van zeer goede kwaliteit is, en de enigszins steile stranden bieden plezier en veiligheid voor een geslaagde vakantie in de Vendée voor het hele gezin. De Vendée is de plek bij uitstek voor de liefhebbers van alle watersporten.

De badplaatsen

De kust van de Vendée telt 18 badplaatsen, die alle karakteristiek zijn.

Het Marais Breton

Het Marais Breton van de Vendée strekt zich uit over 45.000 ha kanalen, vochtige weilanden en voor Frankrijk unieke polders. U ontdekt er de verbindingskanalen die de zoutpannen met de zee verbinden en tevens voor de afwatering van het moerasland zorgen, alsook de 4 droogdokhavens waaronder Port du Bec, genaamd 'de Chinese haven' (geklasseerde site - op palen gebouwde houten pontons).

Het wallenlandschap

In het wallenlandschap vindt u zowel geschiedenis als groene natuur met onder meer bremstruiken, een kronkelende rivier, een abdij en een kasteel. Elk parcours is rijk aan geschiedenis.

Het Marais Poitevin

Het Marais Poitevin, dat vroeger een zeegolf was, is nu een van de mooiste landschappen die door de mens is gecreëerd. Vlak bij het Marais Poitevin liggen karakteristieke dorpjes rond het bosmassief van Mervent-Vouvant.