Het Marais Poitevin

 • Embarcadère de l'Abbaye à Maillezais

  De aanlegsteiger van de abdij in Maillezais

 • Abbaye Saint Pierre de Maillezais

  De abdij Saint Pierre in Maillezais

 • Abbaye Saint Vincent de Nieul sur L'Autise

  De abdij Saint Vincent in Nieul-sur-l'Autise

 • Balade en barque dans le Marais Poitevin

  Een boottochtje in het Marais Poitevin

 • Canaux du Marais poitevin

  De kanalen van het Marais Poitevin

 • Cloître de l'Abbaye de Nieul sur L'Autise

  De kloostergang van de abdij in Nieul-sur-l'Autise

 • Embarcadère de Saint Sigismond

  De aanlegsteiger van Saint Sigismond

 • La Baie de L'Aiguillon - Marais poitevin

  De baai van L'Aiguillon - Marais Poitevin

 • Le marais desséché - Marais poitevin

  Het drooggelegde moerasland - Marais Poitevin

Het Marais Poitevin, dat vroeger een zeegolf was, is nu een van de mooiste landschappen die door de mens is gecreëerd. Vlak bij het Marais Poitevin liggen karakteristieke dorpjes rond het bosmassief van Mervent-Vouvant.

Het Marais Poitevin strekt zich uit over 112.000 hectare kanalen en natuur die in elkaar overlopen. Er kunnen drie zones worden onderscheiden: de kuststreek, het drooggelegde moerasland dat gewijd wordt aan de landbouw en het natte moerasland dat ook bekendstaat als het Groene Venetië (een gebied dat tijdens de winteroverstromingen onder water kan worden gezet).

Op talrijke aanlegsteigers kunt u aan boord gaan om de waterwegen van het Groene Venetië te ontdekken. Onder de schaduwrijke afgeknotte essen kunt u varen op een vlet (een traditionele boot met een platte bodem) met de schippers die, als u het wilt, u tot de statige deuren van de abdij van het Marais in Maillezais brengen.

De voormalige gemeentelijke weilanden, zoals de weiden van Le Poiré-sur-Velluire, zijn eveneens onderdeel van dit fascinerende web met ganzen, kuddes runderen en paarden. Op de landpunt van Arçay, de departementale biologische reservaten van het eiland Charouin in Vix en Nalliers/Mouzeuil en het natuurreservaat van Saint-Denis du Payré, ontdekt u een boeiend panorama met talrijke trekvogels.

De baai van L'Aiguillon, waar alle kanalen en rivieren die zorgen voor de afwatering van de drooggelegde en natte moeraslanden samenkomen, vormt een belangrijke schakel voor het ecologische evenwicht van het Marais Poitevin. Het landschap verandert dagelijks met het getij mee, van een baai waar reuzenmodderpoelen en uitgestrekte kwelderlanden overheersen en vervolgens in een haast geheel overstroomde baai die afgebakend wordt door de door de mens opgetrokken dijken.
De baai is een van de belangrijkste gebieden voor de opvang van trekwatervogels in Frankrijk en is als zodanig geklasseerd als overwinteringsgebied en stopplaats van nationaal en internationaal belang.

Schatten zoeken aan de rand van het Marais

Aan de rand van het Marais Poitevin ontdekt u verwonderd de abdij van Aliénor in Nieul-sur-l'Autise en haar befaamde romaanse kloostergang, een middeleeuwse vesting in Vouvant in het hart van het bosmassief van Mervent-Vouvant, een verrassend mijndorpje in Faymoreau en een onverwacht renaissancedorp in Foussais-Payré.
Daarna is het tijd voor gezelligheid, want u bevindt zich inderdaad in een van onze plaatsjes met een karakteristiek stads‑ of dorpsgezicht, waar de authenticiteit en diversiteit van het erfgoed tot hun recht komen en het goed toeven is.

Wist u dit? ?

Het Marais Poitevin is, na de Camargue, het op een na grootste natgebied van Frankrijk en het op vier na grootste van Europa. Vanwege zijn rijkdom aan natuur en cultuur heeft dit uitzonderlijke gebied in 2010 het keurmerk Grootse Franse Site gekregen.